Intro text

Vi finns i bruksorten Skärblacka, 18 km utanför Norrköping. Skolan omges av fin natur som möjliggör naturvistelser och friluftsliv.

Sidor

fredag 20 april 2018

Gläntan v. 17

Skola:

Måndag:
Tisdag: Bad, kom ihåg badkläder och handduk
Onsdag:
Torsdag: Läsläxa
Fredag: Matteläxa, idrott (inne)


Frita:
Mån: Utelek
Tis: Just Dance i rörelserummet
Ons: Spökboll Ombyte krävs! Neraidas val
Tors: Pyssel
Fre: Korvgrillning och ParkloppHej alla!
Vilket underbart väder vi har. Vi passade på idag (fredag) att gå ut på idrotten. Skönt att känna vårvärmen.

Nu är utvecklingssamtalen igång för fullt och det är jätteroligt att sitta ner och lyssna på barnen berätta om och se sin egen utveckling. I måndags fick barnen öva inför sina kommande utvecklingssamtal tillsammans med en kompis.

För att vara förberedda inför Kolmårdsbesöket har vi forskat om några svenska djur, pratat näringskedjor och även hur vi ska ta tillvara naturen och inte förstöra den.

I måndags hade vi en lektion om plaster i hav och natur. Vad händer med plast som hamnar i havet? Hur lång tid tar det för olika material att brytas ner i naturen? Vad är en skräpkontinent och vad kan man själv göra för att skräpet i naturen ska minska? Vi tittade även på en speciell plats i Sverige där mycket av havets skräp samlas, en vik i utanför Fjällbacka som kallas Katastrofviken.

Vi kända oss stolta när barnen kunde visa upp sina kunskaper på Kolmården som förövrigt var en toppendag för båda pedagoger, föräldrar och elever.
Barnen var uppdelade i grupperna, Gullvivan, Maskrosen och Linnéan. Dagen var fullspäckad med aktiviteter och information om några av djurparkens djur. Under dagen fick de gå till fyra olika stationer. Vid stationerna fick de information om djuret, allemansrätten, skillnaden mellan köttätare, växtätare och allätare. Djuren de fick besöka var varg, järv och björn. De fick även besöka djuren på barnens lantgård. Vi avslutade dagen med att se delfinshowen. 

Under veckan har vi även pratat om 2D-figurer (cirkel, rektangel, kvadrat, triangel) och 3D-figurer (klot, kub, kon, rätblock, cylinder, tetraeder och pyramid). 

Barnen har fortsatt sitt arbete med sina berättande texter. Nu har de börjat skriva lösningen på hindret/problemet som uppstod i berättelsen och vissa har även skrivit ett avslut. När de är klara med berättelsen gör de först en egen bedömning av sin text genom att titta på en checklista. De ska titta på om de har använt stor/liten bokstav, mellanrum och punkt på rätt sätt, om de har skrivit läsligt, om det finns med en karaktär, plats och miljöbeskrivning och om man får svar på hur det går för karaktären i berättelsen. 
När man gjort bedömning av sin egen text ska man göra en kamratbedömning där man tittar på en kompis text utifrån samma checklista. Barnen har varit väldigt duktiga på att göra dessa bedömningar.   

Under fredagens mattepass har vi kört "fråga, fråga, byt" vilket innebär att eleverna får ett varsitt kort med en antingen en 3D-figur, en 2D-figur, en sträcka, en linje, en öppen polygon, en punkt eller en stråle. Därefter ska de gå runt i klassrummet, stanna vid en klasskompis och fråga vilket namn figuren som finns på kortet har. Klasskompisen man frågat ställer samma fråga om sitt kort, sen byter de kort med varandra och går vidare till nästa klasskompis.

Nästa vecka är det rörelsevecka och vi kickar igång direkt på måndag morgon med röris ute på skolgården.


På frita denna vecka så har vi njutit av att vårvärmen äntligen har kommit i måndags så var några inne och bakade medans vi andra var ute och lekte på skolgården. På tisdagen så var vi som sagt på Kolmården och när vi kom tillbaks så var barnen jätte trötta så vi körde en liten mellisfika i matsalen där de som hade något kvar fick äta upp sin matsäck men vi bjöd även på smörgåsar. Sedan lekte vi avdelningen. På onsdagen var det dags för oss vuxna att spela upp attitydsteater igen för barnen, denna gång spelade vi på gläntan upp fyra olika sketcher som tog upp ett centralt ämne för barnen, ska alla alltid få vara med och leka. Sedan diskuterade vi om hur både vi vuxna och barnen ska tänka kring detta.


På torsdagen hade Erik sitt val som var musikquiz. Det verkade som att det var en populär aktivitet då majoriteten av barnen ville vara med på det. Sedan på fredagen så kopplade vi av utomhus i det soliga vädret och njöt av värmen.Hoppas alla får en underbar helg i värmen som äntligen verkar var här på riktigt!           
       
Skräpkontinenterna 

Katastrofviken


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar